Toos werkeloos

Go down

Toos werkeloos

Bericht van Henk op zo feb 18, 2018 4:00 am

Een verhaal die ik al een tijdje terug vrij vertaald heb van een website. Te leuk om te laten liggen. Daarom zet ik hem hier. Misschien kan ik er nog wat aan verbeteren. Laat gerust weten wat je hiervan vindt.

Toos werkeloos


Het is zondagochtend en ik ben precies 6 weken werkeloos. Ik ontbijt in niet meer dan een slipje en shirtje en ben werkeloos. Ik eet 2 broodjes, een ei en 2 stukken van de boterkoek van gisteren, ben werkeloos en ik heb nog altijd honger. ‘Wie niet werkt, kan op z’n minst eten.’ Duidelijk, ik kon nog meer eten, nog 6 broodjes en twee stukken boterkoek nemen.

Het zou mijn moeder wel opvallen als ze de eetkamer binnenkwam. Ze zou weer nieuwe opmerkingen hebben. ‘Haal je dikke reet eens omhoog en ga aan het werk,’ is haar lijfspreuk van de laatste week. Eens kijken, het is zondagmorgen. Nog een broodje eten en een boterkoek.

6 weken terug had ik mijn diploma behaald als programmeur. Op dit moment worden helaas geen programmeurs gezocht. Daarom zit ik nu werkeloos thuis. Ik heb al dertig sollicitatiebrieven opgestuurd en ze zijn allemaal weer teruggestuurd. Daarom zit ik nu thuis en eet me dik, goed dik. Echt ik ben 10 kilo aangekomen in precies 40 dagen. Dat is een halve pond per dag.

Toen ik mijn examen deed, woog ik 62 kilo. Met mijn grootte van 1,75 meter had ik weliswaar geen modellengewicht, maar was toch enigszins slank. Ook nu met 72 kilo ben ik niet echt dik, eerder een beetje stevig. Alleen, waar vroeger mijn taille zat, welft nu een vetrolletje over mijn spijkerbroek. Eigenlijk heb ik van die broek een maatje groter nodig.

Als je werkeloos bent en thuis zit en met dat leven enigszins vereenzelvigd hebt, dan kun je niets anders dan eten. Eten is een heerlijk verzetje. Het vult in de ware van het woord je tijd op. Als ik dan zo volgegeten ben dat mijn buik op springen staat, dan voel ik me lekker. Mijn chips, chocolade en ijs moet ik helaas zelf kopen. ‘Je vreterij ga ik niet sponsoren,’ zegt mijn moeder. Daarom leg ik mijn eigen depot aan en let erop dat de chips nooit door iemand anders wordt opgegeten.

Als mijn moeder het afkeurend over ‘dikke reet’ heeft, dan heeft ze ergens wel gelijk. Mijn achterste heeft onvoorstelbare afmetingen aangenomen. Ergens lijkt het vet vooral daar en op mijn buik aan te groeien. Van voren zie ik eruit als een zwangere in de vijfde maand. Was zeg ik, misschien wel zesde of zevende.

Zo tegen 10 uur komt mijn moeder de keuken in om te ontbijten. ‘Goedemorgen,’ zegt ze. ‘Heb je al ontbeten?’ ‘Nee,’ lieg ik snel. ‘Ik wilde net beginnen.’ Wat een mazzel, daar komen de volgende 2 broodjes en misschien nog een flink stuk boterkoek.

Na de broodjes zit ik best wel vol, maar daar zijn nog de boterkoeken. Dat is nest een poging waard.
‘Zeg eens, is er eigenlijk nog boterkoek?’
‘Ja, er zou nog wel wat moeten zijn. Waarom? Ben je nog niet vol?’
‘Nou ja, ik heb gewoon nog zin in iets…’
Mijn moeder is vandaag goed geluimd.
‘Ja, kijk maar of er nog is. Maar je hoeft niet bij me te zeuren dat je zo dik wordt.’
‘Ik zeur niet,’ zei ik.
Ik ga naar de eetkamer, waar de schaal staat waarop precies nog zes stukken koek liggen. Eentje eet ik direct op, de tweede daarna, dan mijn moeder eentje, dan ik weer een en dan nog een en ook de laatste verdwijnt mijn mond in. Weg is de boterkoek.

‘Mijn God, Toos wat heb jij een eetlust. Je moet een beetje op je figuur letten,’ zegt mijn moeder verzoenend. ‘Mijn God,’ zoals ze altijd spreekt. ‘Sinds je thuis zit, ben je behoorlijk de breedte op gaan zoeken. Ik zie zelfs dat je spijkerbroek behoorlijk strak is gaan zitten.’
‘Ja, mama,’ zeg ik schijnbaar geïnteresseerd. Ik verzwijg dat ik in geen andere spijkerbroek meer pas. ‘Het is ook zo verschrikkelijk hier werkeloos thuis te zitten,’ zeg ik als excuus.
‘Ja, maar hoe dikker je wordt, hoe moeilijker het is om werk te vinden,’ antwoordt ze.
Maar als ik geen werk vind, dan kan ook wel dik zijn, vind ik. De koeken liggen toch zwaarder op de maag dan ik dacht. Ik ben werkelijk vol.

***
Na nog eens 4 weken thuiszitten en de nodige calorieën tot mij nemen, blijft de weegschaal precies bij 80 kilo staan. Mijn buik is werkelijk gegroeid. Ik zie het als ik naakt voor de grote spiegel sta. Hij steekt verder vooruit dan mijn borsten. Voor de eerste keer sinds maanden heb ik weer mijn maten gemeten en ik ben bijna van mijn stoel gevallen. Als ik nog eens goed nadenk was het de laatste keer 92-70-94, voordat ik 18 kilo aankwam. Nu is het explosief gestegen tot 96-84-100.

Ik probeer voor de grap mijn oude spijkerbroek aan te trekken. Het lukt me al niet om de broek over mijn voluptueuze achterste heen te krijgen, om nog maar te zwijgen over de ritssluiting die ik met geen mogelijkheid dichtkrijg. Het geeft een fijn gevoel en ik vier deze avond met een groot diner van twee pizza’s en een grote fles rode wijn. Ik ben alleen thuis en ik begin met de 2 pizza’s waarbij ik de anderhalve liter wijn langzaam naar binnen laat glijden. Tjonge, zo vol is mijn buik lang niet meer geweest en de alcohol stijgt naar mijn kop, dat ik slechts wankelend mijn slaapkamer inkom.

De volgende morgen kom ik natuurlijk niet uit bed. Een zwaar kloppend hoofd, je kent het wel. Het pijnlijkste komt nog. Met mijn dronken kop ben ik gisteravond de boel vergeten op te ruimen. De lege pizzadozen en de wijnfles heeft mijn moeder gevonden en daarbij moet ik een zeer strenge afkeurende blik over mij heen laten gaan. Ik geloof dat die niet voor de avond van haar gezicht afkomt.


Laatst aangepast door Henk op za maa 03, 2018 1:42 am; in totaal 1 keer bewerkt
avatar
Henk

Aantal berichten : 235
Registratiedatum : 23-01-10
Leeftijd : 43

Profiel bekijken http://mooidik.blogspot.nl/

Terug naar boven Go down

85 kilo - Toos werkeloos (2)

Bericht van Henk op za maa 03, 2018 1:42 am

85 kilo


Weer zo’n typische maandag. Mam werkt en de rest van de familie laat zich nauwelijks zien. Ik heb ’s morgens om 10 uur al de eerste doos bonbons weggewerkt. Dat is weer 1 kilo. Ik denk dat het vandaag mijn chocoladedag wordt. ’s Middags is er een reusachtige schotel met chocolademoes, die ik zo rond 3 uur heb weggewerkt. Tjonge het is niet verstandig. Ik zit en eet de hele dag terwijl ik op de bank zit. Ik voel goed hoe mijn buik bij deze 'activiteit' dikker wordt.

Een stap op de weegschaal laat zien dat mijn gedrag inderdaad niet zonder gevolgen blijft. Dat is een kilo meer dan vanochtend toen ik opstond. Als ik in dit tempo tot kerst dooreet, dan heb ik de 100 kilo bereikt. Vandaag blijft het bij ‘slechts’ 85 kilo. Het valt mee. Ahum.

Als ik naar mijzelf kijk in de spiegel, zie ik dat ik in aanmerking kom om voor de aanduiding: dik en rond gegeten. ’s Avonds moeten 3 grote repen chocolade er eveneens aan geloven. Dan heb ik wel genoeg calorieën geconsumeerd, denk ik. Ik bereken snel dat dat er ongeveer 8.000 moeten zijn.

85 kilo. Ik merk het als ik de trap opga naar de 2e verdieping. Het is ondertussen 22 kilo meer dan 3 maanden terug, zoveel als een goed ingepakte vakantiekoffer en daar komt bij dat ik nauwelijks beweging meer heb. Geen wonder dat de lucht mij te krap wordt. Ik besluit dat ik meer beweging nodig heb dan die van de televisie naar de koelkast en terug.

Daarom ga ik op dinsdag bij dit mooie weer naar het zwembad. Ik pers mij in mijn oude badpak. De stof snijdt zo diep in mijn benen dat er heuse spekrollen ontstaan. Mijn voluptueuze buik trekt onrustmakend aan de stof, maar hij houdt. Al staan de naden strakgespannen. En mijn borsten passen er precies nog in. In elk geval zit het badpak buitengewoon strak om mij heen. Ik zie eruit als een worstje in het vel. Kan ik zo wel naar het zwembad? Ik besluit om gewoon te gaan.

Ik kan inderdaad gaan, maar het zou beter zijn thuis te blijven. Allereerst tref ik mijn oude vriendin Susanne. Het is mij nooit opgevallen dat ze zulke grote ogen heeft. ‘Toos, ben jij het? Mijn God wat ben jij dik geworden.’ Ze schreeuwt het luid en duidelijk na haar eerste schrikreactie.

Het woord ‘dik’ echoot in mijn hoofd na, zoals het door de hele zwemhal moet klinken. ‘Wanneer ben jij dan aangekomen? Toen wij elkaar voor de laatste keer in juni zagen, was je nog slank.’
‘Ja, weet je, als je de hele dag thuiszit. Ik ben werkeloos.’

‘En vreet je dan maar de hele dag? Hoeveel kilo ben jij wel niet aangekomen? Wees eens eerlijk.’  Susanne bekijkt me uitvoerig van alle kanten. Ik kan niet verhinderen dat ze over mijn ronde buik aait en over mijn brede heupen streelt. ‘Je bent uit elkaar geploft. Godverdomme Toos.’

Ik ben helemaal sprakeloos over de scène die ze hier opvoert. Het is best pijnlijk. Eigenlijk ben ik best een beetje zuur van deze ontmoeting met haar. Alsof zij niet voortdurend met haar gewicht kampt. Haar gezicht wordt ook steeds ronder. ‘Ach, Susanne,’ hoor ik mij zeggen. ‘Kijk toch eens naar je eigen lijf, voordat je mij bekritiseert.’

Dat is hard, maar nodig. Ze kijkt me oliedom aan en gaat dan zonder een woord te zeggen in de richting van het zwembad. Na haar kort nagekeken te hebben komt het bij mij een beetje komisch voor. Ik sta hier met een buik als een hoogzwangere of een vrouw van middelbare leeftijd met overgewicht die 2 kinderen gebaard heeft. Bij mij moet vast en zeker puur chocoladevet zijn.

Als ik in het water ben, gaat het beter met mij. Ik haal de 1.000 meter weliswaar niet meer in 1 keer zoals 3 maanden terug. Ik moet na elke 200 meter even bij de rand van het zwembad uitpuffen. Het moeilijkste is nog om na afloop het water uit te komen. Mijn 85 kilo laat zich niet meer zo lichtjes uit het water halen dan mijn lichaam vroeger.

**

De ontmoeting in het zwembad is zo verschrikkelijk dat ik er geen zin meer in heb om het nog een keer te proberen. Ik leg me weer toe op het eten van chocolade en chips. Vandaag heb de 90-kilo-grens overschreden. Als ik zo doorga dan zit ik met meer dan 100 kilo onder de dennenboom.

Maar eerst bekommer ik mij over het probleem hoe ik mijn 90-kilo-figuur in het 60-kilo-ondergoed geperst krijg. Namelijk niet. Of de onderbroeken scheuren gelijk, of ze snijden zo diep in het vet dat ik ze nauwelijks aan kan houden. Nieuwe kopen dus. Net als een nieuwe bh, want mijn borsten zijn zo groot geworden dat ze niet meer in de oude c-cup passen. Dat is de financiële keerzijde van het eten van chocolade. Zeker in de hoeveelheden waarin ik het doe.


Laatst aangepast door Henk op za maa 17, 2018 5:01 am; in totaal 1 keer bewerkt
avatar
Henk

Aantal berichten : 235
Registratiedatum : 23-01-10
Leeftijd : 43

Profiel bekijken http://mooidik.blogspot.nl/

Terug naar boven Go down

Eindelijk werk - Toos werkeloos (4)

Bericht van Henk op za maa 17, 2018 4:59 am

Eindelijk werk


Tijdens de eerste werkdag bij McDonald’s valt mij op hoe fors de kinderen zijn die hier hun middageten, de lunch voor de pauze, hun middagsnack of hun avondeten te nuttigen. Velen zien er welvarend uit met hun ronde gezicht en zo, anderen hebben een heuse buik, die zich als een bierbuik naar voren welft. Wie weet waarom ze zo dik worden, zijn er problemen in de familie of ligt het gewoon in het gedrag? In ieder geval eten ze hier niet slecht.

De meesten laten het bij een portie friet, een hamburger of een hete appelhap. Ze komen daar wel vaak voor terug, soms meerdere keren per dag. Waar ze het geld vandaan halen, geen idee. Ik heb daar nooit geld voor gehad. Ze eten alles wat ze hier naar opeten, bovenop het eten dat ze thuis krijgen. Er zijn ook kinderen die hele maaltijden opeten en niet onderdoen met volwassenen. Dan te bedenken dat ze straks gewoon weer een avondmaaltijd thuis krijgt.

Ik herinner mij een 16-jarig meisje met een heel rond gezicht die met een grote BigMac, waarin je nauwelijks kunt bijten omdat hij zo hoog is, een grote friet, een cola en een hete appelhap aan tafel gaat zitten. In een mum van tijd is alles weg. Ik sta paf. Ik zie waarom haar gezicht zo rond is, omdat ze ook een kogelronde buik heeft, die haar knalgele shirt tot het uiterste aanspant.

Twee zestienjarige tienermeisjes, Samantha en Betsy komen ook elke dag. Ze bestellen een hamburger, cheeseburgers, McNuggets of een middelgrote portie friet en in elk geval een grote ijs. Ik ken hun gezichten uit onze buurt, ze zijn een paar jaar jonger dan ik en ik interesseer mij niet zoveel in hun. In elk geval zijn ze altijd zo dun als een lat geweest. Mijn moeder haalt ze altijd als voorbeeld voor mij aan.

Vanwege hun figuur veracht ik ze, maar nu stel ik vast dat ze zo slank helemaal niet meer zijn. Hun gezichten zijn ronder dan voorheen en als ik goed in hun spijkerbroeken kijk, zie ik stevige bovenbenen en onder de taille toont zich een niet te onverdienstelijk buikje. En de ene heeft een heel fors achterste aangemeten.

Omdat ze in de buurt van de kassa zitten te eten, kan ik hun gesprek goed afluisteren. ‘He Samantha, heb jij met kerst ook zoveel gegeten? Man, ik pas geen enkele spijkerbroek meer.’

‘Bij ons waren mijn oom en tante uit Amerika op bezoek. Er moest daarom echte kalkoen worden geserveerd, s’ middags echte cheesecake en ’s avonds steaks met patat en salade. En ik moest steeds mee-eten.’

‘Was het niet lekker?’

‘Jawel, natuurlijk. Maar ik was gewoon niet gewend zoveel te eten. Ik had gewoon een keertje een pauze nodig, maar bij ons ging het drie dagen lang zo, ononderbroken.’

‘Bij ons kookte mijn vader dit jaar en het was verschrikkelijk lekker. In elk geval kookte hij porties alsof het voor een heel elftal was. Elk van ons zessen moest eten voor twee, omdat niks mocht worden weggegooid.’

‘Mijn moeder had zoveel taart gemaakt dat we er nog een hele week na kerst van gegeten hebben. En dan kwam oud en nieuw. We waren bij vrienden en er was een reuzenbuffet. Daar moest ik ook wat van eten, natuurlijk. De volgende dag ben ik op de weegschaal gaan staan, 5 kilo erbij! Kun je dat voorstellen?’

‘Ik heb nog niet gewogen, maar het is mij wel duidelijk dat ik euh aankom. Ik zie en merk elke dag wel dat mijn buik ronder is geworden.’

‘Ik ben totaal uit alles gegroeid. Het eerste wat ik in het nieuwe jaar ging doen, was een spijkerbroek in maat 44 kopen.’

’44 is mij al te krap geworden, ik heb nu 46 nodig en dan nog zit hij veel te strak.’

Wordt vervolgd...
avatar
Henk

Aantal berichten : 235
Registratiedatum : 23-01-10
Leeftijd : 43

Profiel bekijken http://mooidik.blogspot.nl/

Terug naar boven Go down

Re: Toos werkeloos

Bericht van Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Go down

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum